Regenwater

Regenwater opvangen en Afkoppelen

Regenwater opvangen en Afkoppelen Ontdek de Voordelen

We staan voor de uitdagingen van een veranderend klimaat. Langdurige droogtes in de zomer en overvloedige neerslag in andere seizoenen zijn steeds gebruikelijker. Maar wat gebeurt er met al dat regenwater? Vaak verdwijnt het rechtstreeks in het riool. Dat is zonde, want wist je dat meer dan 50% van het kostbare drinkwater dat we gebruiken vervangen kan worden door regenwater? Gefilterd regenwater is perfect voor tuinberegening, toiletspoeling, wassen van kleding en zelfs autowassen. Door je regenpijp af te koppelen van het riool en regenwater op te vangen en te hergebruiken, draag je bij aan een betere wereld.

Voordelen van Regenpijp Afkoppelen

Het afkoppelen en hergebruiken van regenwater bespaart niet alleen drinkwater, maar ontlast ook riolen en voorkomt overstromingen. Bovendien verlengt het gebruik van hemelwater de levensduur van je wasmachine, omdat er geen kalk in zit. Zelfs als je het regenwater niet hergebruikt maar laat infiltreren in de grond, heeft het afkoppelen van je regenpijp voordelen. Het bevordert de grondwaterstand en helpt bij het doorstaan van droogteperiodes.

Regenwater Opvangen en Hergebruiken

Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen, afhankelijk van je behoeften en de toepassing. Wil je alleen je tuin besproeien? Of wil je het ook gebruiken voor huishoudelijke taken zoals toiletspoeling?

Regenton

Een regenton is vaak voldoende als je het water alleen voor tuinberegening gebruikt. Je kunt een regentonpomp, zoals de T.I.P. DrainPress, gebruiken om het water bij je planten te krijgen. Deze pomp heeft een hogere opvoerhoogte dan andere regentonpompen, waardoor je zelfs een tuinsproeier kunt gebruiken. Een andere optie is het water te vervoeren via een tuinslang.

Regenwatertank

Voor huishoudelijk gebruik zoals toiletspoeling of wasmachines kan een regenwatertank nodig zijn. Deze kan bovengronds of ondergronds worden geplaatst. Gebruik een regenwaterpomp om het water naar de gewenste plek te brengen. Regenwaterpompen zijn er zowel in droge als natte opstellingen.

Subsidies voor Regenwater Afkoppelen

Sommige gemeentes bieden subsidies voor het afkoppelen van regenwater. Informeer bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking komt.

Tegels eruit, Groen erin

Om regenwater gemakkelijk in de grond te laten infiltreren, vervang tegels dan door groen. Dit verbetert niet alleen de infiltratie, maar verhoogt ook de biodiversiteit.

Regenpijp Afkoppelen: Hoe doe je dat?

Volg deze stappen om zelf je regenpijp af te koppelen:

  1. Zaag de regenpijp op de gewenste plek af.
  2. Plaats een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat.
  3. Schuur eventuele scherpe randjes.
  4. Leid het regenwater naar een opvangsysteem zoals een regenton of regenwatertank.
  5. Zorg ervoor dat alles stevig en stabiel geïnstalleerd is.

Waarom kostbaar regenwater laten wegstromen in het riool als het een waardevolle bron kan zijn? Ontdek de voordelen van het afkoppelen van je regenpijp en draag bij aan een duurzamere toekomst.

Volgende lezen

Dompepomp in actie: water wordt weggepompt uit een overstroomde kelder.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.